Saya merupakan bekas graduan
diploma dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang terletak di Tanjung
Malim, Perak. Sebagai seorang pelajar yang mempunyai kelas selama 5 hari
seminggu, saya tidak dapat berulang alik dari rumah ke universiti kerana rumah saya
terletak di Puchong, Selangor Oleh kerana itu, saya terpaksa tinggal di asrama
luar kampus. Saya menghadapi banyak kesukaran ketika berada di Taman Bahtera.
Misalnya, dalam bab makanan saya hanya boleh makan sekali sehari kerana tiada
banyak gerai yang dibuka di Kawasan tersebut dan ianya lebih teruk sekiranya
tiba cuti semester. Daripada empat gerai makanan, hanya satu yang terbuka. Itu
juga akan dibuka pada sebelah petang. Saya boleh mengambil bas dan pergi ke
Pintu Timur di mana terdapat lebih banyak gerai tetapi berapa lama seseorang
itu boleh bertahan dengan makan makanan dari gerai serta tidak lupa akan kos
pembelian makanan tersebut.
Oleh itu, saya memutuskan untuk
belajar cara memasak sendiri. Sekiranya anda seorang pelajar, tinggal di sebuah
asrama dan menghadapi masalah yang sama seperti yang saya telah mengalami, anda
boleh menggunakan beberapa resipi mudah untuk anda memasak pada bila-bila masa
yang anda mahu. Yang pertama ialah kari cendawan. Apabila disebut kari
cendawan, mungkin ianya agak aneh untuk kedengaran tetapi percayalah, rasanya lebih
baik daripada makanan yang dapat anda beli dari gerai-gerai.
Bahan-bahan (2 orang)
1. Satu pek cendawan yang anda
suka
2. Mana-mana jenama serbuk kari
3. 2 bawang merah kecil dihiris
dengan halus
4. 3 hingga 4 ulas bawang putih
(mengikut kesukaan anda)
5. Garam secukup rasa.
Pertama sekali, cuci cendawan dan
potongnya dalam hirisan secara nipis dan panjang. Selepas memotong, masukkannya
ke dalam mangkuk. Kemudian, kupas bawang putih serta bawang merah ikut kesukaan
anda dan letakkannya di tepi. Sediakan kuali dan panaskannya dengan api
sederhana yang rendah. Setelah kuali dipanaskan, letakkan tangan anda di atas
kuali dan kira berapa lama anda boleh tahan panas. Jika anda boleh menahan
kebahangan lebih daripada sepuluh saat, tambah minyak ke dalam kuali. Kemudian,
masukkan bawang putih, diikuti dengan bawang merah ke dalam kuali. Goreng
sehingga bawang putih berubah menjadi warna coklat keemasan. Kemudian masukkan
serbuk kari tetapi tidak terlalu banyak supaya ianya tidak menjadi pahit.
Campurkannya dengan baik dan tambah air dalam 500ml. Biarkannya mendidih.
Setelah air mula mendidih, tambahkan dalam cendawan dan biarnya masak selama
kira-kira 15 minit. Jika kari kelihatannya tebal atau rasa pahit, tambahkan
sedikit lagi air. Sebaik sahaja mereka mula mendidih, masukkan garam mengikut
rasa anda. Kacau dan rasa. Jika ianya tidak mempunyai sebarang rasa maka tambah
sedikit garam dan biarkan ia mendidih selama 5 minit lagi. Kemudian anda boleh
keluar dari dapur dan menikmati kari anda dengan nasi ataupun roti.
Selain itu, lagi satu masakan
yang senang dibuat adalah lain akan dikenali sebagai 'Lempeng' dan ia adalah sebuah hidangan yang menggunakan hanya 3 bahan masakan.
Bahan-bahan
Tepung serba guna (seberapa
banyak yang anda suka)
Air suam
Garam secukup rasa
Untuk bermula dengan hidangan
ini, anda perlu mendapatkan mangkuk besar yang boleh mengaduk campuran.
Kemudian masukkan tepung serba guna ke dalam mangkuk tersebut. Masukkan secubit
garam mengikuti kecukupannya untuk tepung serba guna yang anda telah masukkan
dalam mangkuk tersebut, diikuti oleh secawan air suam. Tuang air sedikit demi
sedikit. Kacau semasa anda menuangkan air supaya anda tahu bila untuk
menghentikan penuangan air. Campurkan sehingga campuran tersebut tidak terlalu
berair dan tidak terlalu tebal dan tanpa kepekatan dalamnya. Kemudian panaskan
kuali, tambahkan sedikit minyak dan gunakan senduk untuk tuangkan sesudu
campuran ke dalam kuali apabila dipanaskan. Putarkan setiap 3 hingga 5 minit
supaya anda tidak membakarnya. Sebaik sahaja anda selesai menggoreng, anda
boleh menjamunya dengan susu pekat atau dengan the.
Sumber Gambar: Google Image
Dengan dua resipi masakan yang diberi,
saya harap ia memudahkan anda. Anda boleh memasak makanan anda sekarang daripada
membeli makanan dari gerai.
Sekian, terima kasih.
Comments
Post a Comment